Universum är en plats för alla. Därför vill jag göra den mera tillgänglig och lättare att förstå. Den här bloggen är min väg för att lära ut sådant som jag tycker är intressant. Välkommen!

21 december 2015

I fokus:Atomen



The atom is the basic building block of all matter. - Getty Images
Allt vi är och allt vi ser är uppbyggt av mindre byggstenar. Nästintill alla vet antagligen att vi är uppbyggda av atomer. Atomer är små byggstenar som tillsammans kan bilda molekyler eller joner. De behöver varandra för att bygga någonting större. Men viktigast av allt ät att känna till att de inte är de minsta byggstenarna! Det är en vanlig förvirring för dem som inte är särskilt intresserade. Att tro att de är dem minsta ting i världen.
lithium atom
En atom i sitt grundtillstånd neutral men kan bli laddad ifall den exempelvis övergår till att bli en jon. Niels Bohr använde sig av bland annat Einsteins och Plancks kvantmekanik för att kunna fastställa den atommodell vi använder oss av idag. Denna atommodell består av en atomkärna av protoner och neutroner samt elektroner som "snurrar" runt kärnan. Atomkärnan är positivt laddad då protonerna är positiva och neutronerna är neutralt laddade medan elektronerna är negativt laddade. Detta gör att elektronerna kan vara i en slags balans med atomkärnan och inte allt för lätt "fara iväg".

Dock så stämmer inte proportionerna i Bohrs atommodell. Den största delen av atomen är tomrum. Om en sten från en grusgång skulle vara en atomkärna så skulle elektronerna vara en kilometer bort!



Källor

Bilder;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar